Mänskliga rättigheter - för alla?

Idag följde jag med Monica på en Mänskliga rättigheter-utbildning på Birka folkhögskola i Ås. En av övningarna under dagen gick ut på att man fick runt 20 små lappar med olika rättigheter. Det var rättigheter du och jag tar för givna varje dag: vila och fritid, säga vad man vill, tycka vad man vill, religionsfrihet, fred, själv få välja arbete, grundskoleutbildning, ett eget namn, äta sig mätt, tak över huvudet, torteringsförbud, få söka asyl i ett annat land, att få resa fritt inom det egna landet och så vidare.
Vi började med att ta bort fyra rättigheter som vi ansåg vara mindre viktiga än de andra, sen fyra till och så fortsatte det tills vi bara hade fyra rättigheter kvar.

Det gav oss perspektiv. Vi har så många rättigheter som vi tar för givna. Andra människor har inte ens fred, något som är så självklart för oss. Det går knappt att tänka sig hur det vore - krig i Sverige. Ofattbart.

Sådana här övningar är otroligt givande. De ger oss tankar, vi börjar fundera på vilka skillnader det finns och det blir lättare att tänka sig in i någon annans situation. Alla människor borde gå den här utbildningen, dels för att få veta sina egna rättigheter och dels för att få se att det finns dem som inte har tillgång till dem.

För att inse att alla är lika mycket värda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0