Hur kan man stoppa våldet mot kvinnor i DR Kongo?

                         

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic skrev i mars en debattartikel i DN om hur Margot Wallström kan stoppa FN-anställdas sexuella våld i DR Kongo.

Han berättar om att flera gånger under 2000-talet har FN och frivilligorganisationer och medier slagit larm om övergrepp begångna av FN-personal i fält. De har utnyttjat kvinnor och barn i utbyte mot säkerhet, utbildning och transporter. Det står att läsa att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan 2004 införde nolltolerans för sexuella kontakter mellan FN-personal och civilbefolkning. Hans efterträdare Ban Ki-moon har fortsatt på samma linje. Jag tycker att det är bisarrt att man inte hade denna nolltolerans innan. Vem som helst förstår väl att människor i en maktposition kan dra nytta av den, speciellt när de har makten i ett så ostabilt, osäkert och krigshärjat land? Jag håller med honom i att internationell närvarp ska stärka, inte förvärra, säkerheten för kvinnor och barn. Vem kan man lita på om man inte ens kan lita på dem som är där för att hjälpa och skydda?
Han menar att Margot Wallström bör överväga följande åtgärder:

Avskaffa straffriheten.
I korthet åtala och straffa personal som missköter sig.

Integrera kampen mot sexuellt våld i alla FN-mandat.
När säkerhetsrådet nyligen förlängde uppdraget för FN-styrkan i Kongo krävde man samtidigt att landets regering skyddar civila från sexuellt våld och att generalsekreteraren utreder anklagelser om sexuellt våld av FN-personal.

Använd de internationella domstolarna.
Sexuellt våld i krig är ett brott mot internationell rätt och ett krigsbrott. Internationella brottmålsdomstolen ICC ska enligt Romstadgan åtala och döma i sexualbrottsmål i samband med väpnade konflikter.

Befria sexslavarna.
Unga flickor som hålls som sexslavar åt parter i väpnade konflikter måste få samma stöd och rätt till återintegration som pojkar som värvats som barnsoldater. Alla länder som bidrar med militär, polisiär och civil FN-personal måste utbilda om mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Stärk kvinnors inflytande i krig och fred.
FN måste stödja medlemsländerna i deras arbete för att stärka kvinnors säkerhet och rättigheter inte bara i väpnade konflikter utan också i en postkonflikt- och återuppbyggnadsfas. Staterna måste uppmuntras att ansluta sig till och leva upp till grundläggande FN-konventioner och -deklarationer om kvinnors rättigheter.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Uppdaterad: Kommunen anklagas för att mörka vattenskandal.

 
"Det kan vara en trasig avloppsledning som orsakat utbrottet av parasiten Cryptosporidium i dricksvattnet i Östersund. Kommunen söker efter läckor. Parasiten har hittats både i det ingående vattnet som tas från Storsjön och i det renade vattnet." - Från SvD nu på morgonen.

Kan man kalla det här en kris? Att människor måste koka dricksvattnet? Det kan diskuteras, men för en del redan sjuka och små barn är det farligt.
Jag och många med mig tycker att kommunen skött det här dåligt. Förstasidan på vår lokaltidning Östersundsposten lyder "Kommunen anklagas för att mörka vattenskandal". Det visar att vi invånare inte har fått tillräckligt med information, och inte heller i rimlig tid, eftersom sjukdomsfall redan var kända. Vad ska man tro?

Artikeln - Alla i branschen vet att bygger man som i Östersund går det åt helvete till sist känns inte heller så betryggande. "– Det är pinsamt att se och höra hur ansvariga säger att de letar efter en höstack, när de vet att hela upplägget är felprojekterat. Det finns inte många platser i landet som har vattenintag och utsläpp så nära varandra."
Skandal? Jag känner mig verkligen som den lilla människan när jag läser det här. Östersunds kommun sitter på sin tron och vill inte låtsas om att de har felat. Det här är ju inte 100-procentiga uppgifter, men allt har väl en gnutta sanning i sig?

Dessutom fick jag igår veta att vi kommer att behöva koka vattnet till efter nyår. Det är väl inte så jobbigt i sig, men är man vad vi det känns det konstigt. Ser på facebook att många föräldrar som bor i byarna utanför kommer med vatten till sina barn. Ser att många är sjuka.

Nej, det här har nog fått många att få perspektiv på saker. Att kommunens krishantering och information om det hela har varit bristfällig och att människor är väldigt upprörda. Det visar även på att vi människor inte riktigt vet hur vi ska göra när det inträffar något som tar ifrån oss något av våra mest basala, enligt oss, rättigheter.

UPPDATERING PÅ SVD
"Och nu misstänks att miljöbrott begåtts magparasiten spridits ut i dricksvattnet i Östersund.
- Om utredningen leder fram till lagföring kommer straffvärdet att vara mycket, mycket högt, säger miljöåklagare Christer B Jarlås i Östersund. Polisen följer det arbete som nu görs för att klarlägga hur parasiten kommit ut i dricksvattnet. Därefter ska polisen i en egen utredning klarlägga exakt var det har brustit och vilka som bär ansvaret.
- Magparasiter som orsakar sjukdom hos människor och djur ska inte släppas ut och de ska absolut inte förekomma i kommunalt dricksvatten. Det som skett gör att det finns anledning att misstänka att någon eller några av oaktsamhet inte har haft tillräcklig kontroll på sin verksamhet och på så sätt orsakat denna förorening, säger Jarlås."

Ja, det här känns ju väldigt bra. Kan man inte lita på de som har ansvaret över vattnet?


Uppdatering på ÖP kl. 14
Östersunds kommun har precis släppt ett pressmeddelande. Där står det:
"- Vi har tagit ett steg framåt i utredningen. Höstacken har minskat, sannolikt är det inte avloppsreningsverket i Göviken som är smittkällan, säger Jari Hiltula, miljöchef vid Östersunds kommun.
Smittskyddsinstitutet har analyserat provsvar tagna av vatten vid avloppsreningsverket och jämfört dessa med prover tagna vid vattenverket. Provsvaren visar att det inte är samma parasiter vid vattenverket och avloppsreningsverket."
Hittills har cirka 4 500 svar inkommit på enkäten som ligger ute på kommunens hemsida om magsjukesymptom.

4500 sjuka och två parasiter? Det känns väldigt betryggande.


Tusentals tros vara magsjukesmittade

DN igår
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  


Praktikrapport och SRKs organisation.

Sitter här och försöker skriva praktikrapporten. Eller vissa delar av den. Källförteckningen och inledningen är klar och en kort presentation av Östersund. Har gjort en bild paint för att visa hur Svenska Röda Korsets organisation ser ut:


Kvar är att beskriva hur min praktik har sett ut och vad jag har gjort, exempel på social problematik jag har stött på och hur jag uppfattar hanteringen av dem, hur mina förväntningar har infriats, mina egna reflektioner kring praktikens verksamhet och yrkesrollens förutsättningar och andra reflektioner, synpunkter och erfarenheter samt om jag rekommenderar platsen.

Har ändå hunnit med en hel del idag. Har lite text under alla rubriker åtminstone. Jag måste säga att jag är ute i ovanligt god tid eftersom den ska vara inlämnad senast den 30:e december. Men eftersom nästa kurs börjar om två veckor kan det vara skönt att fokusera på den istället.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Frisk igen!

Nu är jag tillbaka på kontoret efter att ha varit sjuk sedan i tisdags. Man kan spekulera i om det är den omtalade parasiten i vattnet i Östersund som gjort mig sjuk, i alla fall de första dagarna. Fast det är snarare tack vare den magsjukan jag märkte den andra sjukan. Var riktigt dålig tisdag och onsdag, med ont i huvudet konstant dygnet runt. Jag var illamående och tänkte att det var vanlig magsjuka, men jag kräktes inte. Så här i efterhand, med tanke på all nyhetsrapportering, antar jag att jag smittades av parasiten.
Började få ont i ryggen och var illamående och kände då igen symptomen från när jag hade njurbäckeninflammation (urinvägsinfektion som spridit sig till njurarna), och min kära mamma tvingade mig att ringa sjukvårdsupplysningen, jag fick en tid på hälsocentralen. Det visade sig att det var urinvägsinfektion (kände inte ens av något åt det hållet) som höll på att sprida sig till njurarna, så förhoppningsvis kan den här 10-dagars antibiotikakuren hålla det i schakt så jag slipper sjukhuset.. Mår fortfarande lite dåligt, men det är på grund av antibiotikan antar jag. Nästan tur att jag blev magsjuk, annars hade jag nog inte reagerat över huvud taget.

Det är i vilket fall skönt att vara tillbaka på kontoret. Det är bara två veckor kvar. På fredag nästa vecka är det slut för min del. Jag kommer så klart att fortsätta inom Röda Korset, men det kommer bli som frivillig!
Undrar vad jag ska göra med bloggen? Jag måste säga att det här är den första bloggen jag skrivit i under så lång tid och jag tycker verkligen om att skriva i den, det är många olika intressanta ämnen. Jag tror att efter min tid här kommer den bli mer personlig och mer inriktad på det som intresserar mig!

Förresten - är inte avundsjuk på min pojkvän som är ute och lagar tak idag i 20 minusgrader ;)

DN om parasiten
Uppdatering på DN
SvD om parasiten 
Östersundsposten - provsvaren visar parasit i vattnet


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

"Homosex är inte vanligt."

Igår läste jag olika artiklar på SvD och några av de bloggar där man skrivit om artikeln. En blogg väckte då mitt intresse lite extra. Han hade bloggat om FHI: hårdare tag mot rökare och bloggrubriken hette Jesus röker inte, och det lät som ett annorlunda inlägg i debatten.
Jag tittade sedan på de mest kommenterade inläggen som var "Det finns bara två sorters människor - Guds barn eller Satans barn.", "Den stolte skall ha sin stolhet i Herren" och "Off topic - här diskuteras hejvilt".

Men det inlägg som väckte mitt intresse var "Homosex är inte vanligt."
Väldigt provocerande titel. Det kanske var det som var meningen?

Han skriver:
 
"Jag har aldrig sett filmen "Fucking Åmål" så jag visste inte att den handlade om lesbisk kärlek. Utomlands har den lanserats som "gay-film". Här i Sverige lanserades den som ungdomsfilm. Men andra ord så är filmen ett sätt att förföra en ungdomsgeneration! Är det därför som den inte lanserades som en "gay-film" i Sveige?

Aftonbladet har tre artiklar i dag som alla nämner om orden "att komma ut". Varför allt detta prat om att komma ut? Ingen talar om att heterosexuella par ska "komma ut".En tanke slår mig att jag läser första artikeln i denna serie som Aftonbladet har idag är att homosexualitet inte är så vanligt! För om det skulle vara så vanligt som förespråkare i dessa grupper många gånger vill göra gällande, varför kan det i så fall kännas besvärande att vara homosexuell i en småstad?"

Hur stor självinsikt har man när man undrar varför det är svårt att vara homosexuell i en småstad? Ser man inte att man själv är problemet och anledningen till att människor inte vågar "komma ut"?

En som kallar sig Nolte kommenterar inlägget med "gayrörelsen är knappast intresserad av äktenskap a´la livslånga förhållande, utan snarare intresserade av att bryta ner kristna traditioner och flytta fram sina egna positioner. Nästa position de flyttar fram gissar jag kommer handla om bigami, det kan de ju också hävda baseras på s.k "kärlek"

Kristna undrar varför så få unga tyr sig till dem? Kanske är det brist på förståelse? Kanske är det brist på insikt i att samhället har förändrats och att bibeln kanske inte är en evighetslära? Kanske har unga en syn på sig själva som dåliga, med komplex och dåligt självförtroende, och från kyrkans håll för man höra att man inte ska göra si och så, men man gör det - varför ska man då gå dit och bli bannad?

Jag säger som Ola Salo sjunger i The Arks "Father of a son"
"And you’re totally fogged in your head
if you were serious right now when you said
that it’s because they will be bullied in school
'cause that means you let the bullies set the rules
."

och


"And I may be gay
But I can tell you straight away
That I’ll become a better father than all of you anyway (So listen!)
One day I will become
the Father of a Son
Hallelujah Hallelujah Hallelujah
!"


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Vad jag gjort under min praktik.

Ännu en dag på kontoret lider mot sitt slut.
Jag har börjat med praktikrapporten lite smått, sammanfattat lite kort det mesta jag gjort på praktiken, försökt beskriva SRK som organisation och tittat igenom Lenas verksamhetsplan.

Det jag gjort i ett urval:

Föreläsningar
KRIHS 100907 – hur olika parter samarbetar vid en krissituation
Internationella dagen 100909 – med Globalt Engagemang
Mänskliga rättigheter Östersunds Gymnasium 100910
RödaKorskunskap 100916
Radikalism rädsla globalisering 100921
Mänskliga rättigheter Birka 100928
Fältseminarium 101012 - om praktiken
Mångfald på gott och ont 101014
Röda Korset och millenniemålen Birka 101019
Röda Korset och strategi 2020 Birka 101022

Möten med mera
Samverkansråd Strömsund 100901 om hur de kan arbeta med Globalt Engagemang
Studiebesök Mötesplats Kupan 100930
Frivillig i Sundsvall 101007
Daniel, Globalt Engagemang i Umeå 101027–29
Möten utvärdering Stockholm 101008-09

Uppgifter
Målformulering
Läst rapporter och kurslitteratur
De andra på kontorets verksamheter
Blogg
Globalgruppsträffar
Kontaktperson för gymnasieelever på PC
Kontaktat kretsar angående arbetsgivarutbildningar
Översatt dokument
Renskrivit utvärderingar
Tidrapport
Affischer till Globalgruppsmöte
Tidsplan
Utvärdering av Röda Korsets insatser vad gäller bärplockarna i Bräcke


Ja, det verkar som jag har fyllt ut min tid rätt bra ändå.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Hur kan man stoppa spridningen?

                                   

Här kommer en uppföljning på inläggen Kommer koleran från nepalesiska soldater? och Politisk kris till följd av koleran?

I SvD’s nätupplaga står idag att läsa att upprorsstämningarna i Haiti har dämpats men kan åter igen blossa upp om den befarade koleraepidemin bryter ut på allvar.

I artikeln Haitivarning: Svag beredskap för koleran, säger Fredrik Bjerkeborn, bitrände chef för FN:s polisinsats i Haiti, till SD att de enda de vet är att bakteriesträngen påminner väldigt mycket om en som funnits i Södra Asien, och att han på sin nivå skulel ha informerats om misstankarna om att smittan kom från nepalesiska FN-soldater stämmer.

Amerikanska smittskyddsinsititutet CDC och biståndsmyndigheten USAID fastlår att kolerabakterien ifråga är ovanligt smittfarlig, och hjälporganisationer utfärdar varningar om att den internationella beredskapen är bristfällig. Kolera har inte förekommit i Haiti på minst 50 år.

Det finns rent vatten, men få har råd att köpa. Det säljs vatten i små plastpåsar som sedan slängs på gatorna, vilket leder till ännu ett problem då det i princip inte finns någon sophämtning, och då ökar risken för en koleraepidemi. Kanalerna som ska få regnvatten att rinna undan proppas igen av sopor, och man försöker rensa dem snabbare för att hindra smittspridning via dessa förorenade vattensamlingar, men ” uppgiften är som de flesta andra i Haiti hopplöst stor.”

Att människor inte har råd att köpa rent vatten är det som gör att de blir sjuka, för de blir tvungna att dricka och använda sig av orent vatten. En person kan få kolera genom att dricka vatten eller äta mat som förorenats med kolerabakterien. I en epidemi är smittkällan oftast avföring från en smittad person som förorenar livsmedlet och/eller vatten. Sjukdomen kan snabbt sprida sig i områden med bristfällig rening av avloppsvatten och dricksvatten, exempelvis Haiti.

Dessutom är det behandlas kolera genom att omedelbart ersätta vätska och salter förlorade genom diarré med vätskeersättning. Denna lösning används i hela världen för att behandla diarré. Och har människor inte råd med rent vatten finns det ingen chans att de har råd med denna vätseersättning...

Det som behövs är väl då pengar till rent vatten eller att man helt enkelt bidrar med rent vatten, och vätskeersättningen för de redan sjuka. Ett land som befinner sig i denna redan utsatta situation behöver en syndabock, och ju längre tid det tar att göra något, desto högre bli chansen att människor protesterar mer våldsamt än innan.

Man måste förstå att många av människorna på Haiti lever på 1 USD per dag, vilket är runt sju kronor. Jag lever på 267 kronor om dagen med mitt studielån, och det är ändå inte mycket med svenska mått mätt. Dessutom har jag alltid tillgång till rent vatten, och även till sjukvård. Vad bra jag har det egentligen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Skaffar du barn för att få lön?

                                      

"Jag har ingen semester, inga lediga dagar och ingen sjukledighet. Jobbar hela dagar och ibland också nätter. Är underbetald och överarbetad."

Jag har inga egna barn, så några tycker väl att jag inte ska uttala mig, men jag är någons barn, jag har en viss personlig erfarenhet av föräldrar (oj, så unikt i vårt land).
Jag kommenterade detta på facebook då jag sett samma meningar i mångas loggar och blivit lite upprörd. Skrev i ett eget inlägg: ingen har tvingat er att skaffa barn. ni borde ha fattat det innan, man får inte LÖN för att vara mamma är inget JOBB...

Jag tror och hoppas att människor inte skaffar ett barn för att få lön. Man borde veta innan att man inte lever i lyx på barnbidrag, att båda inte kan sluta jobba för att nu kommer man dra in storkovan.
Jag har som sagt inga egna barn i dagsläget, men jag är väl införstådd i att det inte är en dans på rosor. Visst, bäbisar är söta, de får en att uppskatta livet och inse vilken otrolig kärlek man kan känna för en annan person. Men en bäbis är ingen docka som ligger helt stilla hela dygnet och är tyst. Bäbisar kan vara jobbiga, bäbisar skriker, bäbisar kräks, bäbisar blir sjuka. Man kan inte förvänta sig att man ska få lediga dagar, sjukledighet eller semester. För ett barn är en del av familjen, ingen anställd, inte chef.
Sedan kan man ju gå in i debatten om föräldraledighet också. Det orkar jag inte, så jag säger bara att i alla fall första månaden borde båda föräldrarna vara hemma för att få en djupare kontakt med barnet och dela på bördan.

Haha, tänker på min farfar. Han säger att man inte skaffar barn, utan man får barn. De är en gåva och man ska vara tacksam. Och det tycker jag stämmer alldeles utmärkt.

Vad tycker ni?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Tidseffektiv.

Nu har jag varit på det här första mötet. Det var väldigt intressant och jag känner mig jättepeppad på att göra någonting på den här dagen! Ska prata med gruppen på mötet som är på tisdag, för här kan vi verkligen nå ut till många.

Har även intervjuat den här personen, och medan hon var på ett annat möte skyndade jag mig att renskriva anteckningarna och frankera ett kuvert så att hon kunde ta med sig det här hon gick, och jag hann. Tror Ylva blev lite imponerad, haha. Har även organiserat alla intervjuer så jag har ett ex i pappersform av utkast, anteckningar, revideringar och allt möjligt. Kan vara bra att ha allt i ordning tills nästa vecka då jag tänkt börja skriva rapporten.


Professionellt förhållningssätt

                                                          

Snart är det dags för ett möte. Vi ska prata om en aktivitet som vi i Globalgruppen kanske ska genomföra. Efter det ska jag intervjua en till som var involverad i bärplockarsituationen. Ska försöka få tag i några fler, renskriva en intervju och den idag och sen... Ja, kanske läsa "Det räcker inte att vara snäll" av Ulla Holm, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och docent i pedagogik vid Uppsala universitet. För att vara kurslitteratur är det en spännande titeln. Den andra boken jag ska läsa heter "Professionell utveckling och handledning" av Kari Killén. Det låter inte alls lika spännande.

Om "Det räcker inte att vara snäll" står det på baksidan:
I Det räcker inte att vara snäll belyser Ulla Holm vad som skiljer professionella hjälpare från amatörer. Läsaren får exempel på såväl destruktiva som goda strategier ui mötet med klienter och patienter, liksom kunskap om vad som krävs för att utveckla ett professionellt förhållningssätt.

Det här med professionellt förhållningssätt pratade vi rätt mycket om under första kursen på socionomprogrammet, och man tog upp de fem delar som utgör ett professionellt förhållningssätt enligt Ulla Holm:
Empati - Ha förmågan att sätta sig in i en annan persons känslor och psykiska situation.
Kunskap - Ha kunskaper om lagstiftning, regler, riktlinjer, arbetsmetoder, fackkunskaper med mera.
Självdisciplin - Ha förmåga att se över sina egna behov och inte falla för olika typer av frestelser för egen vinning.
Självkännedom - Ha kunskap om sina egna behov och känslor, för att inte låta dessa styra i kontakten med klienten.
Självreflektion - Ha förmågan att ta steget ”utanför sig själv” och betrakta sig själv och sitt handlade.
Makt - …”Att använda makt är lika ofta gott som ont. Att användningen av makt ofta leder till destruktiva resultat kan bero på att maktutövarna är omedvetna och oprofessionella”… Skau (s.36) har citerat Monsen 1990:10. Makt är en aspekt som alltid finns närvarande i hjälpsituationen, den döljs ibland och är svår att se men oerhört viktig. Makt handlar enligt Weber om möjligheten att alltid få vilja igen i en social relation oavsett motstånd. Som företrädare för en myndighet intar man alltid en maktposition.(Skau, 2007)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Politisk kris till följd av koleran?

Här kommer en uppföljning på mitt blogginlägg igår, Kommer koleran från nepalesiska soldater?:

I DN's nätupplaga idag finns artikeln Koleran på väg att bli politisk kris

– Eftersom kolera är en helt ny sjukdom i Haiti saknas det motståndskraft mot den. Många haitier är dessutom rädda och vet inte mycket om sjukdomen, vilket försvårar både det förebyggande arbetet och att nå fram till de sjuka i tid, säger Aurora Revuelta på Läkare utan gränser i Haiti till DN.
Sedan de första fallen registrerades i slutet av oktober har 15 000 människor insjuknat och minst 1 034 avlidit i sjukdomen. Oron är stor över att smittan ska få fäste i huvudstaden, där tiotusentals människor fortfarande bor i tältläger efter jordbävningen i januari.

– De senaste dagarna har vi upptäckt flera kolerafall i Port-au-Prince som inte har koppling till personer som anlänt från norra delen av landet. De dåliga sanitära förhållandena försvårar givetvis arbetet med att förebygga smittspridningen, säger Aurora Revuelta. Fall har också upptäckts i grannlandet Dominikanska republiken.

Rädslan, utsattheten och den bristande kunskapen om sjukdomen har bidragit till att protesterna flammat upp runt om i Haiti. Men den 12 000 man starka FN-styrkan Minustah lägger också en del av skulden på ”politiska aktörer” som medvetet sägs underblåsa protesterna inför det presidentval som är tänkt att hållas den 28 november.
”Det sätt som händelserna utvecklats på gör det sannolikt att det rör sig om politiskt motiverade aktioner”, skriver Minustahs ledning i ett uttalande. Haitis president Rene Preval manade i tisdags också landets invånare till lugn.
Därför kom det något oväntat när Sveriges nytillträdde ambassadör på Haiti, Claes Hammar, i går i en intervju påstod att han talat med en diplomatkälla som bekräftat att det är ”100 procent sant” att smittan kom från nepaleserna.

Uttalandet ifrågasätts nu av hans överordnade på UD.
– Jag vet inte vilken källa han har, men på UD har vi inte fått in någon FN-rapport som kan bekräfta eller dementera detta, säger UD:s presschef Anders Jörle till DN.


Jag säger som Tomas DiLeva - vem ska man tro på? Det är svårt att bilda sig en uppfattning när man dels får olika information och dels inte befinner sig där.
Måste bara säga att bilden, trots budskapet, är väldigt fin. Kolla bara färgerna! Jag vill också ha ett hus i den där turkosa färgen!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Telefonintervjuer.

Hej allihopa!
Har precis haft en telefonintervju med en frivillig som var krisstödjare i Bräcke. Har en till telefonintervju inbokad idag, och ska försöka ringa runt till dem som inte svarat på mitt mejl. Efter det ska jag äntligen få läsa SvD och DN, tidningar jag inte ens läste förut, haha.


Kommer koleran från nepalesiska soldater?


Det är riktigt illa att jag inte hittat något på varken DN's eller SvD's hemsidor att skriva om.
Det står dessutom helt stilla i mitt huvud. Det enda intressanta var artikeln "Smittan kommer från FN". Nu är jag inte så insatt i situationen på Haiti, men när jag först läste rubriken tänkte jag att det var en konspirationsteori. Det låter som om FN har åkt in i landet och spridit sjukdomen avsiktligt. Men så var det ju inte.

Saxat från artikel på SvD's hemsida.

Sedan jordbävningen den 12 januari har kolera fått fäste i de extrem dåliga levnadsförhållandena på Haiti. Epedemin bröt ut i oktober och sedan dess har mer än 900 människor avlidit och 15 000 smittats. Våldsamma upplopp utbröt igår i städerna Cap Haitien, Hinche och Milot, då hundratals människor attackerade FN-styrkan, MINUSTAH. Oroligheterna började efter ett rykte att redan smittad nepalesisk FN-personal tog med sig koleran till ön.

FN har hela tiden förnekat ryktena. Men nu bekräftar Claes Hammar, Sveriges ambassadör i landet för SvD att uppgifterna stämmer. För två veckor sedan besökte han Haiti.
– Ja, tyvärr är det så. Det har visat sig att koleran kommer från Nepal. Det är uppenbarligen en stam som finns där och nu verkar det som den råkat hamna på Haiti, säger han till SvD.
– Jag har fått uppgifterna från en diplomatkälla. Det är 100 procent sant. Man har tagit prover och spårat smittan till Nepal.

Samtidigt har den amerikanska myndigheten, CDC, Centers for Disease Control and Prevention, funnit att koleran på Haiti kommer från södra Asien, men man har inte slagit fast från vilket land. Kolera har heller aldrig tidigare upptäckts på Haiti. Koleran började att spridas i områden som inte var drabbade av jordbävningen och i samband med att de nepalesiska styrkorna anlände. FN har även erkänt att det fanns sanitära problem på den aktuella basen, men säger att soldaterna inte ligger bakom kolerautbrottet.
– Det är förstås väldigt tråkigt att det är så. Men man ska inte glömma att smittan sprids på grund av dålig hygien. FN gör stora insatser för att bekämpa koleran, säger Claes Hammar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

HBC – Home Based Care i Tanzania


Hembaserad vård innebär att man som hiv/aidssjuk tillhandahålls tjänster av formella och informella vårdgivare i hemmet. Vården innefattar fysisk, psykosocial och andlig vård. Vården syftar till att minska stigmatisering och diskriminering, förhindra ytterligare spridning av hiv och att mobilisera samhällets resurser för människor som lever med hiv/aids och deras familjer. Man ger hopp och tröst genom kvalitativ och lämplig vård som bidrar till att förbättra livskvaliteten.

Det finns fördelar för patienterna, familjen och samhället. För patienterna innebär de att de får vårdas i en bekant miljö, man låter dem delta i och bidra till familjelivet och bli en del av familjen och samhället. För familjen bidrar det till sammanhållningen. HBC hjälper familjen att acceptera patientens tillstånd. Det minskar vårdkostnaderna och gör det möjligt för familjemedlemmarna att kunna arbeta.
I samhället skapas en medvetenhet om sjukdomen, stigmatiseringen minskar och därmed förhindras spridningen och omkullkastar myter och missuppfattningar vilket gör att samhället kan förstå. Det gör det lättare att ge stöd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Vad ska jag göra utan praktiken?!


Har haft veckans handledarsamtal med Lena. Vi pratade om utvärderingen och globalgruppen och att det bara är fyra veckor av min praktik! Vad ska jag göra sen? Jag som har vant mig vid kontoret, människorna här, att anordna möten, flänga runt i landet lite då och då och träffa människor jag kanske aldrig skulle ha träffat annars. Jag har vant mig vid att ha ett kontorsjobb, att sitta i ett rum åtta timmar om dagen, att äta lunch vid samma tid varje dag och har börjat anpassa mig efter jobbet.

Jag kommer sakna mitt kontor, jag kommer sakna alla på kontoret, jag kommer sakna personalrummet, jag kommer sakna kaffet på morgonen när alla kommer hit, jag kommer sakna handledarsamtalen, jag kommer sakna att åka med på utbildningar och föreläsningar, jag kommer sakna att hela tiden träffa nya människor.

Jag har lärt mig så otroligt mycket de här senaste elva veckorna. Om mänskliga rättigheter, om hur det ser ut i världen, om flyktingar, om rättvisemärkt, om hållbar utveckling, om globala samband, om hur det jag gör påverkar någon annan, om fördomar. Men mest har jag lärt mig om mig själv. 


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Stress.

Jag är nu tillbaka på kontoret efter en helg i Stockholm.

Idag kommer Daniel Norman från Röda Korset i Umeå hit. Förhoppningsvis kan några från Globalgruppen delta, trots att tiden blev lite sent bestämd. Ska även ha ett handledarsamtal med Lena, vilket jag känner verkligen behövs just nu. Börjar känna mig stressad, mindre än en månad kvar och tiden bara rinner iväg.

Har knappt läst några tidningar, känns som om jag missat en månad av nyhetsrapportering. Får ta tag i det nu.

Hans Rosling om befolkningstillväxten i världen.

 

Sök vidare på Youtube för att hitta fler föreläsningar med honom. Han använder sig ofta av Gapminder (som jag skrivit om i ett tidigare inlägg). Tack för tipset, Karolin som driver bloggen Hjälp till. Såhär beskriver hon bloggen: "Här är bloggen för dig som vill göra något bra. för en vän, för en främling, för miljön. Det blir inte bättre i världen av att man sitter och rullar tummarna. Vissa saker tar bara minuter eller sekunder att göra! Varsågod! Nu är det upp till dig." Finns mycket användbara tips på hur man med små medel kan göra världen bättre!


Snökaos och uppskattade mail.

Igår var ett litet äventyr. Tog mig till Uppsala där det var en smärre snöstorm, försökte hitta till kansliet och fick hjälp av en kvinna med cykel som följde med mig ända dit. Hittade därifrån själv. Åkte till Arlanda så jag var där 17.30 för att kunna ta det lite lugnt, äta och checka in i god tid. Fixade allt det. Flyget blev försenat för det var snökaos i Stockholm också. Kom iväg först 00.40 och var hemma i lägenheten 02.00. Glad att det i alla fall inte blev inställt. Lagom trött idag.

Har nu packat allt och sitter på kontoret. Åker till Stockholm igen 17.10. Kommer säkert bli hur kul som helst :)  Måste bara säga tack till Magnus för hans mejl som gjorde min dag. Mer sånt, tack :)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Uppdatering.

Nu sitter jag på 8:e våningen på Röda Korsets huvudkontor. Här på 8:e våningen finns regionkontoret för Stockholm. Skulle ha intervjuat två personer men den ena var facklig representant och har så klart mycket att göra i och med omorganisationen, och den andra var upptagen med en privat sak. Fick i alla fall träffa och intervjua Fredrik Gladh som är kommunikatör!

Ska strax gå ner och dricka kaffe med Ylva och sen sitta här ett par timmar till innan jag åker till Uppsala vid tvåtiden. Ska bli skönt att komma hem en snabbis innan jag åker tillbaka imorgon eftermiddag.

Sushi och intervjuer.

Nu sitter jag på hotellrummet. Är lite rädd för storstaden. Det är läskigt att det är så många människor och det är inte samma trygghet som i gamla, hederliga Östersund där man i princip alltid träffar på någon man känner på stan.

Hur som helst gick intervjuerna bra idag! I alla fall bättre än jag trott. Imorgon lär det gå bättre nu när jag fått lite hum om det hela.

Efter intervjuerna ledde Ylva mig till T-centralen, och sen lotsade jag mig själv vidare mot Sergels Torg med hjälp av min vän Emmas vägbeskrivning. Jag, Emma och hennes kompis Ronja gick till deras stammisställe Panda och åt sushi. Det var faktiskt riktigt gott. Där satt vi i ett par timmar och sedan fick de hjälpa mig hitta till hotellet. Och här sitter jag nu.

Är faktiskt trött, klev ju upp klockan 4.45 imorse, så snart, efter jag renskrivit intervjuerna, ska jag lägga mig och läsa en tjejtidning och sooova!

Måste bara tipsa om boken Välkommen till Virkligheten. Underbar bok för er som gillar att virka!


På Röda Korsets huvudkontor!

Hej allihopa!

Nu är jag i vår vackra huvudstad på Röda Korsets huvudkontor. Ylva kom och mötte mig på centralen 11 i förmiddags, sen fick jag en kort lektion i var man hittar biljetter och pendeltåg och SJ-tåg och allt möjligt. Man är ju van vid att ta stadsbussar eller länstrafiksbussar, haha.

Åt lunch på ett mysigt litet café vid Mariatorget, gulaschsoppa.

Har nyss haft min första intervju för utvärderingen. Det var lite läskigt eftersom jag hade telefonintervju med två stycken samtidigt och skulle anteckna allt i ett word-dokument under tiden de skrev, men jag tror jag fick med det mesta. Tur att man är uppvuxen med datorer!
Om en halvtimme är det dags för nästa intervju, denna gång med pressekreteraren och sedan ska jag träffa två kvinnor vilkas område är sociala frågor. Det blir ett litet studiebesök.

Sedan ska jag och Ylva försöka hitta till mitt hotell. Jag har inte så bra lokalsinne och den här staden är lite större än lilla Östersund. Ikväll blir det till att renskriva allt intervjumaterial innan hjärnan börjar glömma bort allt.

Imorgon ska intervjua tre stycken här på huvudkontoret, sedan åker jag vidare till Uppsala för en intervju, sedan tillbaka till Stockholm i väntan på flyget hem.

Vi hörs senare!

Wrust - Kill or be killed.


Botswana + metal = sant!

                          
Jag är ett stort fan av metal. Alla sorters metal. Därför blev jag intresserad och lite… chockad när jag gick in på SvD’s nätupplaga för en stund sedan och hittade nyhetsrubriken Metalscenen växter snabbt i Botswana. Där kan läsas att i Gaborone i Botswana finns metalbandet Wrust som är ett av södra Afrikas största metalband. Det roliga i artikeln är att de beskriver hur några står och ”diggar stillsamt”, medan ”de vildaste fansen har tagit av sig tröjorna, klumpat ihop sig i mitten och börjat kasta sig mot varandra i takt med musiken.”
Det är precis som på alla andra metalkonserter med andra ord.

                                     
”– Ingen vet ett skit om Botswana. När du säger Afrika kommer folk direkt att tänka på krig, ebola och svält, men alla länder är inte likadana, säger Stux.
Hans hemland är Afrikas stabilaste demokrati och har inte haft vare sig krig eller konflikt på sin mark sedan självständigheten från Storbritannien 1966. Mycket tack vare sin diamantindustri är det ett av kontinentens rikaste länder och i huvudstaden Gaborone finns en växande, välutbildad medelklass med köpkraft.

                                     

Ändå är det en byråkratisk
mardröm för bandet att söka visum för att kunna turnera i Europa. Stux tror att det beror just på bilden av Afrika som ett enda land – fyllt av människor som inget hellre vill än att emigrera. Men Wrust är Botswanas hetaste metalband och på god väg att bli några att räkna med på den afrikanska metalscenen, de har spelat ihop med både svenska Entombed och Sepultura. Därför drömmer de nu om att sticka hål på människors fördomar och sätta Botswana på kartan.”

                                    

Wrusts bästa spelningsminne är från en show i Namibia för ett par år sedan, inför en nästan helt vit publik som aldrig hade hört dem förut.
– När vi gick upp på scenen visste ingen vad de skulle tro – svarta killar som vi förväntas mest ägna sig åt hårt kroppsarbete. När vi började spela satt de först stilla, chockade, sedan blev de helt galna. Efteråt fick vi skriva autografer och brudarna klängde på oss, minns Stux. ”

 UNDERBART!

Alla bilder är från bildspelet i artikeln.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

En film om barnsoldater.


Vad är hållbar utveckling?

                           

Inom Röda Korset pratar man mycket om hållbar utveckling, att bistånden ska bidra till en hållbar utveckling. Vad betyder då begreppet?
Hållbar utveckling handlar om att tillgodose dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Man vill förbättra levnadsstandarden, samtidigt som man vill se till att kommande generationer ska få chansen att ha det lika bra.

Hållbar utveckling består av tre delar:
- Ekonomisk hållbarhet, som handlar om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt.
- Social hållbarhet, som handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov uppfylls.
- Ekologisk hållbarhet, som handlar om att långsiktigt bevara vattnens, jordens och ekosystemens produktionsförmåga och att minska påverkan på naturen och människans hälsa till vad de ”klarar av”.

Röda Korset anser att hållbar utveckling består av dessa tre delar. För att nå en hållbar utveckling krävs det att vi, som lever nu, tillgodoser våra behov utan att förstöra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina.

Vad är syftet?
Röda Korset vill öka medvetenheten, alltså sprida kunskap och förståelse, i Sverige om globala frågor, exempelvis miljöpåverkan, uppkomst av svält, konflikter och brott mot mänskliga rättigheter. För att förbättra människors villkor är det viktigt att bekämpa fattigdom, svält och sjukdomar. Det är inte svårt att tänka sig att levnadsstandarden förblir låg när människor drabbas av fattigdom, svält och sjukdomar. 

Hur ser det ut?
Världens resurser är ojämnt fördelade och ojämlikheterna mellan fattiga och rika är tydliga på alla områden; socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Det finns en mängd orsaker till att människor i olika delar av världen lever under så skilda villkor, men vad som blivit allt tydligare är att det huvudsakligen handlar om politik, såväl då som nu, och om omfattningen och inriktningen på handel. Något som blir mer och mer viktigt är även klimatfrågan. Fler och fler samhällen drabbas av klimatpåverkan.

Vad gör Röda Korset?
Lokalt: I Röda Korsets verksamhetsgrupper inom Hållbar Utveckling utgår vi från att allt börjar med oss själva och att mycket går att förändra på hemmaplan. 
Internationellt: Röda Korsets arbete med hållbar utveckling internationellt är att stärka lokalsamhällenas återhämtningsförmåga. Med det menas deras förmåga att anpassa sig till och klara återkommande eller långvariga katastrofer och kriser eller större socioekonomiska förändringar, så att människorna kan skydda sig och bygga vidare på vad de redan har skapat. (Om hållbar utveckling på Röda Korsets skolsajt)



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Globalgruppsmöte.


Ikväll är det dags för globalgruppsmöte igen. Vi ska bestämma oss för vad vi ska ha för aktivitet, och sen ska vi börja planera. Känns pirrigt och spännande, och skönt att vi äntligen sätter igång med något konkret. Får se om det finns några andra organisationer eller liknande som ska hålla i något i december så vi kan få vara med dem, för det börjar bli lite ont om tid.


Makt + grupptryck = ondska?

Satt precis och kollade på mina små post-its på skrivbordet och fick en oerhörd lust att kolla upp det jag noterat, bland annat massakern i Srebrenica, Armenier 1915, Rwanda och olika böcker skrivna av Philip Zimbardo. Den här Philip Zimbardo har visserligen kritiserats mycket, men jag tycker det är otroligt intressant det här med hans Stanford Prison Experiment!

För 38 år sedan låste den socialpsykologiska forskaren Philip Zimbardo in 24 helt vanliga, friska unga män i källaren på Stanford University. 12 lottades att agera fångar, 12 lottades att agera fångvaktare. Planen var att genomföra ett två veckors rollspel i en realistisk omgivning. Fångarna greps av polisen i sina hem, avidentifierades och gavs varsitt nummer. Vakterna utrustades med maktsymboler som solglasögon och visselpipor. Experimentet fick avbrytas i förtid. Vakterna behandlade sina fångar så omänskligt förnedrande, fångarna gick helt upp i rollen som mindervärdiga och hunsade (Psykologifabriken).
Alltså, de låtsades inte, utan gick helt in i rollen som fångvaktare. Experimentet urartade för att fångvaktarna blev för aggressiva och fångarna började må mycket psykiskt dåligt. Enligt Zimbardo är erfarenheterna från the Stanford Prison Experiment tillämpbara inte bara för relationen fånge-fångvaktare, utan också för andra relationer där det råder ett maktförhållande, exempelvis vårdare-patient.
RMW's blogg om bland annat psykologi kan man läsa en kort beskrivning av experimentet, hur fångarna blev behandlade och hur snabbt de gick in i sina roller.

Det här är alltså helt vanliga människor som skulle delta i ett rollspel, men rollen tog över dem. Det är skrämmande att tänka på att du och jag med stor sannolikhet också skulle falla för grupptrycket och uppslukas av den makten vi skulle inneha. Finns det då en vilande ondska hos oss alla? En knapp som är lite dold, men med ett tryck förvandlas vi till någon annan, en sådan där "galning". Vi vill ju alla ha ett monster att skylla på. Vi vill att en person som mördar, våldtar och misshandlar ska "ha något fel", det är något som inte är rätt. Men... är det verkligen så?


Välkomna till en spännande och intressant kväll!


Vad är Dublinförordningen?

lagen.nu kan du läsa om olika rättsfall gällande Dublinförordningen.
I rättsfallet MIG 2007:32 där det i ingressen står att:

                                 "vid överföring enligt Dublinförordningen skall inte en ansökan om uppehållstillstånd på grund av
                                  anknytning till make/maka och/eller barn prövas enligt utlänningslagen utan i stället avvisas."

Inom EU är det Dublinförordningen som avgör i vilket land den asylsökande ska söka asyl. Enligt Dublinförordningen ska asyl sökas i det första land den asylsökande anländer till från tredje land (alltså ett land utanför EU). Om en asylansökan är inlämnad i ett annat EU land ska alltså detta land skicka tillbaka den asylsökande till det EU-land han eller hon först kom till. Detta gäller inte om den asylsökande redan bott i landet i mer än 6 månader före han eller hon lämnar in sin asylansökan. (migrationsinfo.se)

Man kan säga vad man vill om det här. Jag håller med Röda Korsets i deras uttalanden. Men de finns de som inte gillar att Dublinförordningen försvagas.

Åsikter på Politiskt Inkorrekts inlägg "Migrationsverket struntar i att följa Dublinförordningen"
Fundersam: "Som om det inte räcker att lösa våra egna problem. Skall vi nu också ta hand om Greklands"
Mariah_Magdalena: "Partierna har olika smygagenda för invandringen, trots allt prat om humanism.
Vänsterflygeln vill ha dem för att fattiga oftast röstar på den bidragsvänliga vänstern, och högerpartierna vill ha hit dem för att upprätthålla en hög konkurrans om jobben, och hålla lönerna nere
."



Läs gärna SvD's artikel Sverige skickar barn till läger som handlar om hur ensamkommande flyktingbarn skickas till Malta.


Röda Korset välkomnar beslutet att stoppa avvisningarna.


Igår skrev jag om Röda Korsets och ECRE's uppmaning till EU:s regeringar att stoppa överföringar till Grekland och istället handlägga deras asylärende i det land de befinner sig i.
Igår eftermiddag rapporterade Sydsvenskan att "Sverige stoppar alla avvisningar av asylsökande till Grekland med omedelbar verkan."
Idag läste jag på Svenska Röda Korsets hemsida att "Röda Korset menar att beslutet kunde ha fattats tidigare. Situationen för de asylsökande i Grekland har varit känd länge, därför borde Migrationsverket ha agerat tidigare.

Eva Ulfvebrand är flyktingpolitisk sakkunnig på Röda Korset.
– Vi har väntat på det här länge och vi har försökt att få stopp på det här under lång tid. Så jag tycker att man hade kunna ta det här tidigare, säger hon."

Hur som helst - ett väldigt viktigt beslut i rätt riktning!

Planering och kontaktuppgifter.

Har i ett par timmar försökt hitta adresser/telefonnummer/epostadresser till olika organisationer och myndigheter i Sundsvall med omnejd till ett föredrag som ska hållas där i början av december. Många är väldigt dåliga vad gäller publicerandet av kontaktuppgifter på hemsidorna.

Ska översätta en lathund om hur man planerar till Globalgruppsmötet ikväll och översätta alla idéer och tips jag fick av Daniel Norman i Umeå. Ska försöka hitta något intressant att blogga om också.

Gapminder - statistik på ett nytt sätt.


Ett tips:

Gapminder. Har kikat runt på deras statistik på svenska. Det här är inte "vanlig" statistik med massa tråkiga stapeldiagram, utan cirklar som representerar olika länder. Här kan man dra egna slutsatser om det har något samband mellan antalet personer med HIV och koldioxidutstläpp per person (låter som en konspirationsteori) eller mellan befolkning och spädbarnsdödlighet. Och allt är estetiskt tilltalande.

Sluta skicka asylsökande till Grekland.

Svenska Röda Korset, och andra medlemmar i nätverket ECRE *, uppmanar i dag (läs igår) EU:s regeringar att följa Belgiens, Storbritanniens, Islands och Norges beslut att stoppa överföringar av asylsökande till Grekland och istället handlägga deras asylärende i det land de befinner sig.
Politiker och myndigheter i Europa får i dag uppmaningen i ett brev. Svenska Röda Korset har skickat brevet till migrationsminister Tobias Billström, Migrationsöverdomstolen, Förvaltningsrätten och Migrationsdomstolen i Stockholm, Göteborg och Malmö samt till Migrationsverket.

- Frontex, EU: s gränsbyrå, skickar just nu gränspersonal för att hjälpa Grekland att stoppa människor från att komma in via landgränsen mot Turkiet. Paradoxalt nog sker detta samtidigt som de flesta EU-länder skickar tillbaka asylsökande till Grekland och därmed försvårar arbetet i landet ännu mer. Europeiska länder måste arbeta mer solidariskt inom EU, säger Bjarte Vandvik, ECRE: s generalsekreterare.

Flyktingars rättigheter kränks i Grekland
I Grekland får de flesta människor som har skyddsbehov inte ens möjlighet att få sina asylansökningar prövade. Det finns nu fler än 52 000 obehandlade asylärenden i Grekland. I Aten, där den största asylmottagningen finns, tas endast ett fåtal ansökningar emot per vecka.
För dem som faktiskt lyckas med att söka asyl i Grekland finns ingen möjlighet att få ett erkännande som flykting. Praktiskt taget inga asylsökande (0,3 procent) har beviljats internationellt skydd i Grekland under 2009.

I förra veckan, rapporterade FN: s särskilde rapportör i tortyrfrågor, Manfred Nowak, om de enorma svårigheterna att få tillgång till asylförfarandet i Grekland samt om de dåliga förhållanden som möter migranter och flyktingar i förvar. Även FN uppmanar nu EU att stoppa överföringar av asylsökande till Grekland samt att omförhandla Dublinförordningen. Detta följer på en liknande uppmaning från Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, att stoppa alla överföringar till Grekland på grund av de extremt svåra förhållanden som asylsökande möter där.

Dublinförordningen bör reformeras
EU-kommissionen, EU: s regeringar och Europaparlamentet diskuterar för närvarande hur man skall reformera Dublinförordningen. Röda Korset och ECRE har krävt en fullständig översyn av Dublinförordningen, som för närvarande medför att asylsökande sänds tillbaka till länder som inte ger tillräckligt skydd. Som ett första steg i rätt riktning, stöder nu ECRE:s medlemmar inrättandet av en mekanism för att stoppa överföringarna av asylsökande till länder som inte kan garantera en fullständig och rättssäker prövning av ett asylärende och ett mottagande med fullgod standard. För närvarande har endast ett fåtal länder upphört med överföringar till Grekland. En mekanism för att under vissa förutsättningar kunna avbryta ett överförandeförfarande skulle tvinga alla medlemsstater att dela ansvaret och agera samstämmigt.
Dublinförordningen bygger på grundtanken att den asylsökande ska få samma prövning av sin asylansökan oavsett var inom unionen den behandlas, men idag ser verkligheten helt annorlunda ut. Bedömningen av samma asylskäl kan i skilda EU-länder utfalla helt olika. Det finns idag stora skillnader i rättssäkerheten för asylsökande i olika europeiska länder men också stora skillnader i mottagningsvillkor och situationen efter att eventuellt skydd har erhållits.

* Vad är ECRE?

ECRE, European Council of Refugees and Exiles, är ett nätverk bestående av 68 organisationer i 30 europeiska länder som samarbetar för att skydda och respektera flyktingar.


Klustervapen.

                               
Det finns miljontals klusterbomber kvar i lager över hela världen. Enligt
DN har 108 länder, däribland Sverige, undertecknat en internationell konvention mot klustervapen, men det har inte storproducenter som USA, Kina, Ryssland och Israel.

Humanitärt problem
Klustervapen släpps från flygplan eller skjuts iväg från markartilleri. När klustervapen exploderar sprids mindre sprängladdningar över ett så pass stort område att det är praktiskt taget omöjligt att undvika civila offer. Det är meningen att sprängladdningarna ska detonera när de når mark, men det gör de inte alltid. Blindgångare som ligger kvar på marken skadar och dödar civilbefolkningen långt efter att ett krig tagit slut. Dessa är oerhört känsliga och kan detonera vid mycket lätt beröring.

Afghanistan, Irak, Libanon och Tjetjenien är exempel på krig där klustervapen har använts. 98 procent av de människor som dött eller skadats av klustervapen beräknas ha varit civila, och ca 40 procent av de drabbade är barn.

Inhumant vapen
Förbudet innebär inte bara ett tydligt avståndstagande från ett inhumant vapen, det betyder också ett erkännande för de människor som drabbats. Klustervapen har orsakat bestående problem i de krigsområden där de använts. Ett exempel är Libanon där man bedömde att det var ungefär ett och ett halvt års röjning kvar 2006. Efter Israels bombningar 2006 förlängdes detta arbete med 20 år. Det innebär 20 år då människor inte kan röra sig fritt, inte använda sin åkermark och får oroa sig för att deras barn skadas av oexploderade klusterlämningar på väg till skolan. Detta påverkar så klart hela samhället och hindrar återuppbyggande och utveckling.
(FN-förbundet Sverige)

 

 


Röda Korset i Pakistan.



Röda Korsets pressekreterare Arash Mokhtari träffar delegaten Sara Klevmar, som ger psykosocialt stöd till människor som har drabbats av översvämningarna. Sara ser bland annat till att barn får bearbeta sina trauman genom lek, musik och idrott.


Röda Korsets hemsida i ny kostym.


Nu har Röda Korsets hemsida uppdaterats och har ett nytt, fräscht utseende med ett innehåll som är mer lättöverskådligt än tidigare - kolla in!
Röda Korset har också lanserat sin nya sajt - Skolsajten. Här finns massor att läsa om olika områden, som exempelvis barnarbete, hiv och aids, hållbar utveckling och vattenprojekt.
Det finns även ett så kallat lärarrum där lärare kan "hitta material, filmer, lektionsupplägg och annat som inspirerar i ditt vardagliga arbete".

Tillbaka!

Hej allihopa!

Nu är jag tillbaka på kontoret efter några dagar i Umeå och ett par dagar i ödemarken.

I Umeå fick jag träffa Daniel Norman som är kretsanställd. Han gav mig massvis av idéer om vad vår globalgrupp kan hitta på, så det var väldigt lärorikt. Fick även vara med på ett litet informellt möte han höll i för att starta en ny globalgrupp. Där var även två tjejer från Färnebo Folkhögskola som varit på praktik i Afrika i 4,5 månad. Den ena, Sofia, hade praktiserat på Labour Research Service (LRS) som jobbar utifrån sin slogan "Knowledge is too important to be left in the hands of the bosses" för att ge allmänheten information om löner, fackliga rättigheter och arbetsförhållanden. Den andra, Linnea, hade praktiserat på Border Rural Committee (BRC) som arbetar för att minska fattigdomen på landsbygden i Östra Kap-provinsen i Sydafrika. Deras målsättning är att ge de fattiga på landsbygden möjlighet att själva kunna höja sin levnadsstandard. Läs mer om detta på Afrikagrupperna - praktisera i Afrika.

Igår var jag och Lena i Laxsjö, en bit från Föllinge. Där var det Global Afton med soppa, underhållning och ett kort föredrag av en kvinna som under flera år missionerat i DR Kongo. Fick även smaka kongolesisk mat och vann ett pris i lotteriet!

Idag ska jag försöka få tag i de två sista i Stockholm som jag behöver intervjua för utvärderingen. Bara en vecka kvar nu!

 


Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0