Politisk kris till följd av koleran?

Här kommer en uppföljning på mitt blogginlägg igår, Kommer koleran från nepalesiska soldater?:

I DN's nätupplaga idag finns artikeln Koleran på väg att bli politisk kris

– Eftersom kolera är en helt ny sjukdom i Haiti saknas det motståndskraft mot den. Många haitier är dessutom rädda och vet inte mycket om sjukdomen, vilket försvårar både det förebyggande arbetet och att nå fram till de sjuka i tid, säger Aurora Revuelta på Läkare utan gränser i Haiti till DN.
Sedan de första fallen registrerades i slutet av oktober har 15 000 människor insjuknat och minst 1 034 avlidit i sjukdomen. Oron är stor över att smittan ska få fäste i huvudstaden, där tiotusentals människor fortfarande bor i tältläger efter jordbävningen i januari.

– De senaste dagarna har vi upptäckt flera kolerafall i Port-au-Prince som inte har koppling till personer som anlänt från norra delen av landet. De dåliga sanitära förhållandena försvårar givetvis arbetet med att förebygga smittspridningen, säger Aurora Revuelta. Fall har också upptäckts i grannlandet Dominikanska republiken.

Rädslan, utsattheten och den bristande kunskapen om sjukdomen har bidragit till att protesterna flammat upp runt om i Haiti. Men den 12 000 man starka FN-styrkan Minustah lägger också en del av skulden på ”politiska aktörer” som medvetet sägs underblåsa protesterna inför det presidentval som är tänkt att hållas den 28 november.
”Det sätt som händelserna utvecklats på gör det sannolikt att det rör sig om politiskt motiverade aktioner”, skriver Minustahs ledning i ett uttalande. Haitis president Rene Preval manade i tisdags också landets invånare till lugn.
Därför kom det något oväntat när Sveriges nytillträdde ambassadör på Haiti, Claes Hammar, i går i en intervju påstod att han talat med en diplomatkälla som bekräftat att det är ”100 procent sant” att smittan kom från nepaleserna.

Uttalandet ifrågasätts nu av hans överordnade på UD.
– Jag vet inte vilken källa han har, men på UD har vi inte fått in någon FN-rapport som kan bekräfta eller dementera detta, säger UD:s presschef Anders Jörle till DN.


Jag säger som Tomas DiLeva - vem ska man tro på? Det är svårt att bilda sig en uppfattning när man dels får olika information och dels inte befinner sig där.
Måste bara säga att bilden, trots budskapet, är väldigt fin. Kolla bara färgerna! Jag vill också ha ett hus i den där turkosa färgen!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0