Botswana + metal = sant!

                          
Jag är ett stort fan av metal. Alla sorters metal. Därför blev jag intresserad och lite… chockad när jag gick in på SvD’s nätupplaga för en stund sedan och hittade nyhetsrubriken Metalscenen växter snabbt i Botswana. Där kan läsas att i Gaborone i Botswana finns metalbandet Wrust som är ett av södra Afrikas största metalband. Det roliga i artikeln är att de beskriver hur några står och ”diggar stillsamt”, medan ”de vildaste fansen har tagit av sig tröjorna, klumpat ihop sig i mitten och börjat kasta sig mot varandra i takt med musiken.”
Det är precis som på alla andra metalkonserter med andra ord.

                                     
”– Ingen vet ett skit om Botswana. När du säger Afrika kommer folk direkt att tänka på krig, ebola och svält, men alla länder är inte likadana, säger Stux.
Hans hemland är Afrikas stabilaste demokrati och har inte haft vare sig krig eller konflikt på sin mark sedan självständigheten från Storbritannien 1966. Mycket tack vare sin diamantindustri är det ett av kontinentens rikaste länder och i huvudstaden Gaborone finns en växande, välutbildad medelklass med köpkraft.

                                     

Ändå är det en byråkratisk
mardröm för bandet att söka visum för att kunna turnera i Europa. Stux tror att det beror just på bilden av Afrika som ett enda land – fyllt av människor som inget hellre vill än att emigrera. Men Wrust är Botswanas hetaste metalband och på god väg att bli några att räkna med på den afrikanska metalscenen, de har spelat ihop med både svenska Entombed och Sepultura. Därför drömmer de nu om att sticka hål på människors fördomar och sätta Botswana på kartan.”

                                    

Wrusts bästa spelningsminne är från en show i Namibia för ett par år sedan, inför en nästan helt vit publik som aldrig hade hört dem förut.
– När vi gick upp på scenen visste ingen vad de skulle tro – svarta killar som vi förväntas mest ägna sig åt hårt kroppsarbete. När vi började spela satt de först stilla, chockade, sedan blev de helt galna. Efteråt fick vi skriva autografer och brudarna klängde på oss, minns Stux. ”

 UNDERBART!

Alla bilder är från bildspelet i artikeln.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0