Hur kan man stoppa spridningen?

                                   

Här kommer en uppföljning på inläggen Kommer koleran från nepalesiska soldater? och Politisk kris till följd av koleran?

I SvD’s nätupplaga står idag att läsa att upprorsstämningarna i Haiti har dämpats men kan åter igen blossa upp om den befarade koleraepidemin bryter ut på allvar.

I artikeln Haitivarning: Svag beredskap för koleran, säger Fredrik Bjerkeborn, bitrände chef för FN:s polisinsats i Haiti, till SD att de enda de vet är att bakteriesträngen påminner väldigt mycket om en som funnits i Södra Asien, och att han på sin nivå skulel ha informerats om misstankarna om att smittan kom från nepalesiska FN-soldater stämmer.

Amerikanska smittskyddsinsititutet CDC och biståndsmyndigheten USAID fastlår att kolerabakterien ifråga är ovanligt smittfarlig, och hjälporganisationer utfärdar varningar om att den internationella beredskapen är bristfällig. Kolera har inte förekommit i Haiti på minst 50 år.

Det finns rent vatten, men få har råd att köpa. Det säljs vatten i små plastpåsar som sedan slängs på gatorna, vilket leder till ännu ett problem då det i princip inte finns någon sophämtning, och då ökar risken för en koleraepidemi. Kanalerna som ska få regnvatten att rinna undan proppas igen av sopor, och man försöker rensa dem snabbare för att hindra smittspridning via dessa förorenade vattensamlingar, men ” uppgiften är som de flesta andra i Haiti hopplöst stor.”

Att människor inte har råd att köpa rent vatten är det som gör att de blir sjuka, för de blir tvungna att dricka och använda sig av orent vatten. En person kan få kolera genom att dricka vatten eller äta mat som förorenats med kolerabakterien. I en epidemi är smittkällan oftast avföring från en smittad person som förorenar livsmedlet och/eller vatten. Sjukdomen kan snabbt sprida sig i områden med bristfällig rening av avloppsvatten och dricksvatten, exempelvis Haiti.

Dessutom är det behandlas kolera genom att omedelbart ersätta vätska och salter förlorade genom diarré med vätskeersättning. Denna lösning används i hela världen för att behandla diarré. Och har människor inte råd med rent vatten finns det ingen chans att de har råd med denna vätseersättning...

Det som behövs är väl då pengar till rent vatten eller att man helt enkelt bidrar med rent vatten, och vätskeersättningen för de redan sjuka. Ett land som befinner sig i denna redan utsatta situation behöver en syndabock, och ju längre tid det tar att göra något, desto högre bli chansen att människor protesterar mer våldsamt än innan.

Man måste förstå att många av människorna på Haiti lever på 1 USD per dag, vilket är runt sju kronor. Jag lever på 267 kronor om dagen med mitt studielån, och det är ändå inte mycket med svenska mått mätt. Dessutom har jag alltid tillgång till rent vatten, och även till sjukvård. Vad bra jag har det egentligen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0