Makt + grupptryck = ondska?

Satt precis och kollade på mina små post-its på skrivbordet och fick en oerhörd lust att kolla upp det jag noterat, bland annat massakern i Srebrenica, Armenier 1915, Rwanda och olika böcker skrivna av Philip Zimbardo. Den här Philip Zimbardo har visserligen kritiserats mycket, men jag tycker det är otroligt intressant det här med hans Stanford Prison Experiment!

För 38 år sedan låste den socialpsykologiska forskaren Philip Zimbardo in 24 helt vanliga, friska unga män i källaren på Stanford University. 12 lottades att agera fångar, 12 lottades att agera fångvaktare. Planen var att genomföra ett två veckors rollspel i en realistisk omgivning. Fångarna greps av polisen i sina hem, avidentifierades och gavs varsitt nummer. Vakterna utrustades med maktsymboler som solglasögon och visselpipor. Experimentet fick avbrytas i förtid. Vakterna behandlade sina fångar så omänskligt förnedrande, fångarna gick helt upp i rollen som mindervärdiga och hunsade (Psykologifabriken).
Alltså, de låtsades inte, utan gick helt in i rollen som fångvaktare. Experimentet urartade för att fångvaktarna blev för aggressiva och fångarna började må mycket psykiskt dåligt. Enligt Zimbardo är erfarenheterna från the Stanford Prison Experiment tillämpbara inte bara för relationen fånge-fångvaktare, utan också för andra relationer där det råder ett maktförhållande, exempelvis vårdare-patient.
RMW's blogg om bland annat psykologi kan man läsa en kort beskrivning av experimentet, hur fångarna blev behandlade och hur snabbt de gick in i sina roller.

Det här är alltså helt vanliga människor som skulle delta i ett rollspel, men rollen tog över dem. Det är skrämmande att tänka på att du och jag med stor sannolikhet också skulle falla för grupptrycket och uppslukas av den makten vi skulle inneha. Finns det då en vilande ondska hos oss alla? En knapp som är lite dold, men med ett tryck förvandlas vi till någon annan, en sådan där "galning". Vi vill ju alla ha ett monster att skylla på. Vi vill att en person som mördar, våldtar och misshandlar ska "ha något fel", det är något som inte är rätt. Men... är det verkligen så?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0