Professionellt förhållningssätt

                                                          

Snart är det dags för ett möte. Vi ska prata om en aktivitet som vi i Globalgruppen kanske ska genomföra. Efter det ska jag intervjua en till som var involverad i bärplockarsituationen. Ska försöka få tag i några fler, renskriva en intervju och den idag och sen... Ja, kanske läsa "Det räcker inte att vara snäll" av Ulla Holm, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och docent i pedagogik vid Uppsala universitet. För att vara kurslitteratur är det en spännande titeln. Den andra boken jag ska läsa heter "Professionell utveckling och handledning" av Kari Killén. Det låter inte alls lika spännande.

Om "Det räcker inte att vara snäll" står det på baksidan:
I Det räcker inte att vara snäll belyser Ulla Holm vad som skiljer professionella hjälpare från amatörer. Läsaren får exempel på såväl destruktiva som goda strategier ui mötet med klienter och patienter, liksom kunskap om vad som krävs för att utveckla ett professionellt förhållningssätt.

Det här med professionellt förhållningssätt pratade vi rätt mycket om under första kursen på socionomprogrammet, och man tog upp de fem delar som utgör ett professionellt förhållningssätt enligt Ulla Holm:
Empati - Ha förmågan att sätta sig in i en annan persons känslor och psykiska situation.
Kunskap - Ha kunskaper om lagstiftning, regler, riktlinjer, arbetsmetoder, fackkunskaper med mera.
Självdisciplin - Ha förmåga att se över sina egna behov och inte falla för olika typer av frestelser för egen vinning.
Självkännedom - Ha kunskap om sina egna behov och känslor, för att inte låta dessa styra i kontakten med klienten.
Självreflektion - Ha förmågan att ta steget ”utanför sig själv” och betrakta sig själv och sitt handlade.
Makt - …”Att använda makt är lika ofta gott som ont. Att användningen av makt ofta leder till destruktiva resultat kan bero på att maktutövarna är omedvetna och oprofessionella”… Skau (s.36) har citerat Monsen 1990:10. Makt är en aspekt som alltid finns närvarande i hjälpsituationen, den döljs ibland och är svår att se men oerhört viktig. Makt handlar enligt Weber om möjligheten att alltid få vilja igen i en social relation oavsett motstånd. Som företrädare för en myndighet intar man alltid en maktposition.(Skau, 2007)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0