Kongo - ärvd konflikt från Rwanda.Lite bakgrundsfakta till det "inofficiella" kriget i Kongo från DN i maj 2009.

Grundkonflikt: Mellan tutsier och hutuer (liksom i Rwanda).


Stridande parter:
1) Tutsimilis med rebelledaren Laurent Nkunda som vill skydda tutsiminoritet. 2) Kongos nationella armé. FN-styrkan MONUC, 20  000 man – största FN-operationen i världen – stöder armén.


Dessutom
: 3) Rwandisk hutumilis (som Nkunda vill utplåna). 4) Mai-mai gerilla. Rebellgrupperna strider mot varandra och mot Kongos armé. Såväl regerings trupper som rebellsoldater anklagas för plundring och våld mot civilbefolkning.


Krigsutbrott:
1998. 5,4 miljoner människor har dött vilket är flest i ett krig sedan andra världskriget. Den konflikt där mammor och barn har störst behov av skydd.

WHO-rapport (2005): 40 000 kvinnor våldtogs under krigets fem första år i de östliga provinserna södra Kivu och Maniema.


Rekrytering av barnsoldater ökar.
Totalt 60 000 barn är på flykt i området och 85 procent av skolorna är stängda.


Ekonomiska intressen:
I öster finns naturtillgångar av guld, tenn och coltan som rebellerna vill behålla. Flera hjälporganisationer har tvingats avbryta sina insatser.


Nkunda gripen:
I januari 2009 greps rebelledaren Laurent Nkunda i Rwanda. Misstänkt spel för gallerierna, eftersom han är god vän med Rwandas president Paul Kagame och han har inte lämnats ut.


En FN-rapport v
isade att Nkunda tog emot finansiering av rwandiska personer, vilket innebar att Sverige drog in planerat bistånd till Rwanda

 

Det här är alltså siffror från 2009. Sedan dess har fler blivit hemlösa, fler tvingats på flykt, fler dödats, fler våldtagits och fler barn blivit föräldralösa. Och det här talar vi inte om. Jag tänker inte ta upp diskussionen om hur många som måste dö för att det ska uppmärksammas och pratas om i media, att det är inte är svenskar och så vidare. Det är helt enkelt otroligt sjuk att större delen av svenska befolkningen inte har någon aning om hur det står till. Jag hade inte en aning om det här innan jag började min praktik på Röda Korset. Vi måste sprida kunskap, hitta människor som vill hjälpa och bli medvetna om verkligheten. Vad kan vi göra? Hur kan vi hjälpa?

 

Bild


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0