Lukten av aska och eld.

Sara Klevmar från Röda Korset är på plats i den hårt översvämningsdrabbade Sindhprovinsen i Pakistan, där hon arbetar i en s k ERU, Emergency Response Unit, som förser drabbade med basal hälso- och sjukvård.
Hennes specialistfunktion är psykosocialt stöd och hon arbetar främst med barn, men också med vuxna, som flytt de översvämningsdrabbade områdena. Med i teamet finns också tekniker, läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, administratörer och logistiker.

Detta kommer från hennes blogg på Rednet, Röda Korsets intranät. Läs och berörs.


Malaria. Övre och nedre luftvägsinfektioner. Oro. Skabb. Undernäring. Damm. Den ständigt vakande solen. Kor med synliga revben. Lekande hundar med igenkännbara schäferöron. Lukten av aska och eld.

Människor ligger överallt inuti byggnaden som annars är en skola för teknisk utbildning. Nu tillfällig evakuering och skydd för översvämningsdrabbade, inte på något sätt tillräcklig sin uppgift. En äldre mycket tärd man ligger ihoprullad i ett skynke. Bredvid honom står två hönor. En liten flicka sitter på golvet, fyllt av lera, avföring och tygstycken. Nästan alla barn jag träffar hostar och har infekterade ögon. Utanför breder nya tygstycken ut sig i blått, cerise och senapsgult. De enklaste av skydd för familjer som klarade sig undan regnen och flodvågorna. En flicka med ögonfransarna kantade av flugor ligger apatisk på golvet i korridoren. Det ser ut som polio, säger min kollega sjuksköterskan Ninni och hjälper henne in. På trappan har en kattunge med tassar stora lillfingernaglar kurat ihop sig.

En nyfödd flicka ligger insvept i ett tygstycke längre bort. Armarna är rynkiga och smala som mitt långfinger. Tygskynket rör sig upp och ner. Det är uppenbart att varje andetag är en kamp. En ruta av tillfällig skugga darrar precis där bebisen ligger. Tillfällig respit.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0