Papperslösas rätt till vård.


Enligt Migrationsverket och polisen finns det 10000–15000 personer som lever i Sverige utan tillstånd – men antalet papperslösa uppskattas vara många fler. Papperslösa vuxna och barn har idag inte tillgång till hälso- och sjukvård trots att Sverige har förbundit sig att respektera de mänskliga rättigheterna, där rätt till hälso- och sjukvård ingår (Svenska Dagbladet 080317).

Vi behöver en lagstiftning som ger alla människor rätt till vård i Sverige, oavsett om du är medborgare eller papperslös. Vårt krav är lika enkelt som det är självklart för oss liberaler: vi vill ha ett system som ger människor vård efter behov, inte utifrån medborgarskap. För detta krävs att vi via lagstiftning ger papperslösa rätt till vård och att staten får ansvaret för att finansiera denna vård (DN Debatt 100810).

Människor som lever "gömda" i Sverige och är i behov av sjukvård tvingas betala tusentals kronor för att få vård och riskerar att avvisas från landet om de uppsöker vården.

Något helt fantastiskt är att Röda Korset bedriver en sjukvårdsförmedling till papperslösa. Man vill sprida kunskap om papperslösas situation för att på sikt bidra till att även de får tillgång till offentlig och subventionerad hälso- och sjukvård. Man riktar sig till människor som vistas i Sverige utan tillstånd från den svenska staten - det kan vara människor som fått avslag på sin asylansökan eller ansökan om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning, eller personer som ännu inte sökt uppehållstillstånd i Sverige. Frivilliga medarbetare med medicinsk bakgrund tar utan betalning emot papperslösa patienter. Det är läkare, barnmorskor, psykologer och psykiatriker som självständigt kan träffa och behandla patienter antingen på egen mottagning eller i vissa fall i Röda Korsets lokaler.

 

Kolla in den här filmen om vårdbehov hos papperslösa.
Är du eller någon du känner i behov av vård, men är papperslös? Maila papperslos@redcross.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0