Hur kan man stoppa våldet mot kvinnor i DR Kongo?

                         

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic skrev i mars en debattartikel i DN om hur Margot Wallström kan stoppa FN-anställdas sexuella våld i DR Kongo.

Han berättar om att flera gånger under 2000-talet har FN och frivilligorganisationer och medier slagit larm om övergrepp begångna av FN-personal i fält. De har utnyttjat kvinnor och barn i utbyte mot säkerhet, utbildning och transporter. Det står att läsa att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan 2004 införde nolltolerans för sexuella kontakter mellan FN-personal och civilbefolkning. Hans efterträdare Ban Ki-moon har fortsatt på samma linje. Jag tycker att det är bisarrt att man inte hade denna nolltolerans innan. Vem som helst förstår väl att människor i en maktposition kan dra nytta av den, speciellt när de har makten i ett så ostabilt, osäkert och krigshärjat land? Jag håller med honom i att internationell närvarp ska stärka, inte förvärra, säkerheten för kvinnor och barn. Vem kan man lita på om man inte ens kan lita på dem som är där för att hjälpa och skydda?
Han menar att Margot Wallström bör överväga följande åtgärder:

Avskaffa straffriheten.
I korthet åtala och straffa personal som missköter sig.

Integrera kampen mot sexuellt våld i alla FN-mandat.
När säkerhetsrådet nyligen förlängde uppdraget för FN-styrkan i Kongo krävde man samtidigt att landets regering skyddar civila från sexuellt våld och att generalsekreteraren utreder anklagelser om sexuellt våld av FN-personal.

Använd de internationella domstolarna.
Sexuellt våld i krig är ett brott mot internationell rätt och ett krigsbrott. Internationella brottmålsdomstolen ICC ska enligt Romstadgan åtala och döma i sexualbrottsmål i samband med väpnade konflikter.

Befria sexslavarna.
Unga flickor som hålls som sexslavar åt parter i väpnade konflikter måste få samma stöd och rätt till återintegration som pojkar som värvats som barnsoldater. Alla länder som bidrar med militär, polisiär och civil FN-personal måste utbilda om mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Stärk kvinnors inflytande i krig och fred.
FN måste stödja medlemsländerna i deras arbete för att stärka kvinnors säkerhet och rättigheter inte bara i väpnade konflikter utan också i en postkonflikt- och återuppbyggnadsfas. Staterna måste uppmuntras att ansluta sig till och leva upp till grundläggande FN-konventioner och -deklarationer om kvinnors rättigheter.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0