Är prostituerade barn häxor?

                                        

                                        

Barnens rättigheter i DR Kongo:

DR Kongo har en väldigt ung befolkning – nästan hälften av invånarna är under femton år. Konflikterna i landet har lett till svåra konsekvenser för barnen i form av extrem fattigdom, våld, flykt, föräldralöshet, brist på tillgång till hälso- och sjukvård, utebliven skolgång och arbete i mycket unga år.

Det förekommer även barnsoldater i vissa väpnade grupper. Dock har antalet minskat de senaste åren. Det finns tiotusentals gatubarn i landet, särskilt i Kinshasa och andra storstäder. De är antingen föräldralösa, har flytt undan kriget eller anklagats för att vara häxor. De tvingas tigga, stjäla eller prostituera sig för att överleva.

Många använder droger, vissa organiserar sig i kriminella grupper, beväpnar sig och begår våldshandlingar. Barnen behandlas ofta illa av polisen som snarare betraktar gatubarnen som kriminella än hjälpbehövande. Det har rapporterats om massarresteringar av gatubarn i syfte att ”rensa” städernas gator.

På grund av låg utbildningsnivå, långvariga ekonomiska svårigheter och väckelsekyrkor har föreställningen att barn kan inneha kraft som medför olycka underblåsts. Det är inte ovanligt att ett barn anklagas för häxeri när en familj drabbats av svårigheter. Familjen förskjuter barnet och barnet hamnar på gatan. FN - organet UNICEF bedömer att 70 procent av de 13 000 gatubarn man uppskattar finns i Kinshasa är offer för anklagelser om häxeri.

Trots att DR Kongo har ratificerat barnkonventionen gör rättsväsendet ofta ingen skillnad mellan barn och vuxna.



Källa:
Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter

Bilder:
Sveriges Radio
Sveriges Radio


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0