Globalprojekt: Södra Afrika.

                       

Röda Korset har i år valt ut 13 globalprojekt att lägga extra fokus på. Vi här i Östersund med omnejd har valt ut ett för globalgrupper och elever med projektarbeten att fokusera på, och det är alltså Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika.

Bakgrund:

Projektet genomförs i södra Afrikas alla tio länder; Angola, Botswana, Lesotho, Malawi, Moçambique, Namibia, Sydafrika, Swaziland, Zambia och Zimbabwe. Här beräknas totalt cirka 4,3 miljoner barn och ungdomar ha mist sina föräldrar på grund av aids. Mer än 11,5 miljoner människor är hiv-positiva.

 

Barnen och ungdomarna i denna region löper större risk att få sina rättigheter förbisedda än barn och ungdomar   vars föräldrar lever. Många tvingas sluta skolan för att försörja sig och sina syskon, det händer att släktingar tar ifrån barnen deras arv och tvingar dem att lämna sina hem.
Dessa barn och ungdomar riskerar också, att i större utsträckning än andra, bli utnyttjade, både sexuellt och som gratis arbetskraft. 


Beskrivning av projektet:
Målgrupp: Barn och ungdomar som mist en eller båda sina föräldrar på grund av aids samt stöd till deras familjer

Mål: förbättra den psykiska och fysiska hälsan för barn, ungdomar och deras familjer genom att tillhandahålla utbildning, material och psykosocialt stöd. Vi hoppas att verksamheten ska bidra till att minska spridningen av hiv då utsattheten minskar. Under 2010 kommer föreningarna att påbörja ett riktat stöd till barn och ungdomar som själva är hivpositiva och behöver stöd med medicinering.


Planerade aktiviteter (bland annat):
- Utbildning i barns, ungdomars och kvinnors rättigheter, föräldralösa barns särskilda behov och hur man på bästa sätt kan stödja och skydda barnen.
- Utdelning av kläder och filtar samt andra förnödenheter till barn och ungdomar
- Betala skolavgifter, skoluniformer och skolmaterial
- För att förbättra hushållens och därmed barns- och ungdomars tillgång till mat hjälper Röda Korset hushållen att etablera eller utveckla småskaliga odlingar av framförallt grönsaker, men också majs och kassava.
- Starta och stödja ungdomsklubbar i och utanför skolan för att främja förståelse och motverka utanförskap. Röda Korset hjälper barnen att själva utveckla verksamheten och ger samtidigt information om barns- och ungdomars rättigheter och om hiv och aids


Hittills:

De tio rödakorsföreningar som finns i södra Afrika arbetar med att hjälpa dessa utsatta barn och ungdomar. Över 100 000 barn och ungdomar fick under 2009 hjälp genom projektet; 40 000 barn fick matstöd, 14 500 barn fick stöd så de kunde gå i skolan, 24 700 barn fick materiellt stöd, närmare 34 000 fick någon form av psykosocialt stöd och över 24 000 barn deltog i Röda Korsets barn- och ungdomsklubbar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0