Våldtäkt - det spelar ingen roll hur gammal du är.

                                    

Allmänt DR Kongo
:
I DR Kongo råder en allvarlig situation till följd av det långa kriget, den långa fredsprocessen och den pågående konflikten i östra delarna av landet. De mänskliga rättigheterna kränks genom frihetsberövanden, plundringar, utpressning, kidnappningar, tortyr, våldtäkter, stympningar och massakrer. De grova kränkningarna drabbar främst civilbefolkningen och beror på utbredd straffrihet, svaga statliga institutioner, korruption på alla nivåer, låg bildningsnivå, säkerhetsproblem och svår fattigdom. 

Kvinnors rättigheter i DR Kongo:
Det kongolesiska samhället är traditionellt patriarkaliskt (män har mer makt) - hemgift, tvångsgifte och månggifte förekommer. Kvinnor bär en stor del av arbetsbördan, får ofta sitt första barn tidigt och föder i genomsnitt 6-7 barn. Mödradödligheten är en av de högsta i världen.

Lagstiftningen i landet är ofta diskriminerande mot kvinnor. En gift kvinna måste ha mannens tillstånd för mångt och mycket, bland annat för att förflytta sig, resa utomlands eller ansöka om pass. Hon måste ha tillåtelse för att sälja eller hyra fastigheter eller öppna bankkonto.
Vid skilsmässa får mannen vårdnaden om barnen medan kvinnan vanligtvis får besöksrätt.
Vid dödsfall får mannens släktingar överta hans egendom, inte makan.

Polygami förekommer på landsbygden trots att det är förbjudet. Prostitution är förbjudet enligt lag för barn under 14 år, trots det förekommer det ofta. Detta har lett till att sexuellt överförbara sjukdomar, bland annat hiv/aids, har fått stor spridning, speciellt i de konfliktdrabbade områdena.

Våld mot kvinnor, särskilt sexuellt våld, är ofattbart vanligt i DR Kongo. Det används som strategi i krigsföring för att tortera och förödmjuka, då man genom våldtäkt förstör familjer och hela samhällsstrukturer.
Nationella armén, polisen och andra väpnade grupper är skyldiga i de flesta fall av våld mot kvinnor, sexuellt våld och (mass)våldtäkter. Den absolut största delen av sexuellt våld mot kvinnor, äldre kvinnor, flickor och till och med spädbarn rapporteras från de östra provinserna Ituri, Nord och Syd Kivu, men förekommer i hela landet.

De drabbade kvinnorna får inte bara fysiska och psykiska men, utan förskjuts av sina män och familjer. För många av dem är det omöjligt att återvända till ett normalt liv. Den kongolesiska lagen tillåter inte abort vid våldtäkt och på grund av detta föds många barn som ett resultat av sexuellt våld.


Källa:
Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter

Bild:
Unicef

Mer läsning:
Dennis Mukwege - Kvinnornas räddare lever på hoppet
Våldtäkt som vapen

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0