Soldaternas rätt till behandling?

Läser i DN om Hutu-ledare inför rätta för brott begågna i Kongo.
"Två ledare för en hutuisk rebellrörelse ställdes inför rätta i Stuttgart i Tyskland på onsdagen.Ignace Murwanashyaka och Straton Musoni åtalas för att från sina tyska bostäder ha givit telefonorder om massakrer och gruppvåldtäkter till FDLR, ett av de banditgäng i östra Kongo som under täckmantel av att vara politiska rörelser ägnat sig åt våld och massakrer. Åtalet omfattar hela 26 fall av brott mot mänskligheten och 39 fall av krigsbrott under 2008–2009."

Tycker att det är synd att nyhetsflödet om Kongo avtagit avsevärt sedan förra hösten. Hittade dock en text av Margot Wallström och Denis Mukwege på SvD's brännpunkt från Internationella kvinnodagen.

Mukwege tar upp något viktigt:
Ett problem är de allvarliga brister som förekommer i Kongo-Kinshasas rättssystem. Det behövs också ett starkare fokus på prevention och utbildning i mänskliga rättigheter för soldaterna som integreras in i den kongolesiska armén. Som läkare vet jag vikten av att behandla trauman, och vet att soldaterna kan ha dem efter att ha varit del av en milisgrupp under lång tid. Behandling av dem är en preventiv åtgärd för Kongos kvinnor.

Man kan tycka vad man vill. Jag vet att behandling av soldater kanske inte är det första man tänker på. Men konflikter och krig har pågått i stort sett hela tiden ända sedan 1993. Det är inte otänkbart att en del av soldaterna i den kongolesiska armén själva blivit utsatta för våld. Flera växte säkert upp på då. Vi kan inte lägga hela skulden på soldaterna. De är inte monster, oavsett vad vi vill tro.

"I samband med Nürnberg-rättegångarna sa man att det sexuella våldet offren utsatts för under andra världskriget var obeskrivligt. Dessutom påstods sexuellt våld i krig länge vara oundvikligt, eller en oavsiktlig bieffekt av konflikt. Det är inte sant. Och det är hög tid att vi ersätter vokabulären och hanterar dessa brott som alla andra brott mot mänskliga rättigheter: Låt oss göra sexuellt våld otänkbart och oacceptabelt."
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0