Uppdaterad: Kommunen anklagas för att mörka vattenskandal.

 
"Det kan vara en trasig avloppsledning som orsakat utbrottet av parasiten Cryptosporidium i dricksvattnet i Östersund. Kommunen söker efter läckor. Parasiten har hittats både i det ingående vattnet som tas från Storsjön och i det renade vattnet." - Från SvD nu på morgonen.

Kan man kalla det här en kris? Att människor måste koka dricksvattnet? Det kan diskuteras, men för en del redan sjuka och små barn är det farligt.
Jag och många med mig tycker att kommunen skött det här dåligt. Förstasidan på vår lokaltidning Östersundsposten lyder "Kommunen anklagas för att mörka vattenskandal". Det visar att vi invånare inte har fått tillräckligt med information, och inte heller i rimlig tid, eftersom sjukdomsfall redan var kända. Vad ska man tro?

Artikeln - Alla i branschen vet att bygger man som i Östersund går det åt helvete till sist känns inte heller så betryggande. "– Det är pinsamt att se och höra hur ansvariga säger att de letar efter en höstack, när de vet att hela upplägget är felprojekterat. Det finns inte många platser i landet som har vattenintag och utsläpp så nära varandra."
Skandal? Jag känner mig verkligen som den lilla människan när jag läser det här. Östersunds kommun sitter på sin tron och vill inte låtsas om att de har felat. Det här är ju inte 100-procentiga uppgifter, men allt har väl en gnutta sanning i sig?

Dessutom fick jag igår veta att vi kommer att behöva koka vattnet till efter nyår. Det är väl inte så jobbigt i sig, men är man vad vi det känns det konstigt. Ser på facebook att många föräldrar som bor i byarna utanför kommer med vatten till sina barn. Ser att många är sjuka.

Nej, det här har nog fått många att få perspektiv på saker. Att kommunens krishantering och information om det hela har varit bristfällig och att människor är väldigt upprörda. Det visar även på att vi människor inte riktigt vet hur vi ska göra när det inträffar något som tar ifrån oss något av våra mest basala, enligt oss, rättigheter.

UPPDATERING PÅ SVD
"Och nu misstänks att miljöbrott begåtts magparasiten spridits ut i dricksvattnet i Östersund.
- Om utredningen leder fram till lagföring kommer straffvärdet att vara mycket, mycket högt, säger miljöåklagare Christer B Jarlås i Östersund. Polisen följer det arbete som nu görs för att klarlägga hur parasiten kommit ut i dricksvattnet. Därefter ska polisen i en egen utredning klarlägga exakt var det har brustit och vilka som bär ansvaret.
- Magparasiter som orsakar sjukdom hos människor och djur ska inte släppas ut och de ska absolut inte förekomma i kommunalt dricksvatten. Det som skett gör att det finns anledning att misstänka att någon eller några av oaktsamhet inte har haft tillräcklig kontroll på sin verksamhet och på så sätt orsakat denna förorening, säger Jarlås."

Ja, det här känns ju väldigt bra. Kan man inte lita på de som har ansvaret över vattnet?


Uppdatering på ÖP kl. 14
Östersunds kommun har precis släppt ett pressmeddelande. Där står det:
"- Vi har tagit ett steg framåt i utredningen. Höstacken har minskat, sannolikt är det inte avloppsreningsverket i Göviken som är smittkällan, säger Jari Hiltula, miljöchef vid Östersunds kommun.
Smittskyddsinstitutet har analyserat provsvar tagna av vatten vid avloppsreningsverket och jämfört dessa med prover tagna vid vattenverket. Provsvaren visar att det inte är samma parasiter vid vattenverket och avloppsreningsverket."
Hittills har cirka 4 500 svar inkommit på enkäten som ligger ute på kommunens hemsida om magsjukesymptom.

4500 sjuka och två parasiter? Det känns väldigt betryggande.


Tusentals tros vara magsjukesmittade

DN igår
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  


Kommentarer
Postat av: Johannes

Bra bloggat Mariell. läst dina andra inlägg och om ditt arbete också:)

Ska själv hamstra norskt vatten på flaska nu innan jag kommer hem till Östersund./ Joffa

2010-11-30 @ 10:04:22
URL: http://bergqvizt.blogspot.com
Postat av: simon

Finns det något konferenshotell eller militärbarack eller någon typ av kommunal förläggning i närheten som kan ha släpp ut avlopp i sjön? någonstans måste ju avlopp släppts ut i sjön. parasiterna försvinner ju inte med tex infiltration.

2010-11-30 @ 10:54:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0