Tillgång till vattenkälla av bra kvalitet.

Enligt den interaktiva världsatlasen Globalis från svenska FN-förbundet har 100 % av Sveriges befolkning tillgång till en vattenkälla av bra kvalitet. I Somalia har 30 % av befolkningen tillgång till en sådan här slags vattenkälla.
Så här står det på hemsidan:
"Följande anskaffningssätt är inkluderade: Vattenrör, en gemensam tillgänglig "vattenpost", brunn med en pump, en skyddad källa eller regnvatten. En vattenkälla av bra kvalitet skall kunna ge minst 20 liter vatten per person per dag och befinna sig inom en avstånd på max 1000 meter."

Okej, hur många av oss skulle kunna tänka sig att gå en kilometer för att få vatten varje dag? Eller till och med längre? Att inte kunna bestämma om vi vill ha varmt eller kallt vatten? Att inte kunna duscha varmt? Inte kunna bada i ett badkar? Helt ofattbart.

Vi har så många rättigheter vi tar för givna, utan en tanke på att det finns de som inte har dessa förmåner. Rent vatten är en mänsklig rättighet som få av oss verkligen åtnjuter.

Ett tips är att gå in på Globalis hemsida och jämföra. Där finns allt från civila rättigheter och barnadödlighet till analfabetism och jämställdhet i arbetslivet.

Bild

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0