Är minoriteter mindre värda?

                                         

I förrgår var jag som sagt på Birka folkhögskola. Där fick jag en ratificeringslista. I den står vilka länder som ratificerat eller signerat olika konventioner.
Ratificera betyder att staten är bunden av konventionen och har alltså ålagt sig att följa den. Signerat betyder att man inte är bunden av konventionen.

Några av konventionerna man tar upp är
- Konventionen om avskaffande av all slags diskriminering mot kvinnor (ICERD)
- Konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering (CEDAW)
- Konventionen om barns rättigheter (CRC)
- Konventionen om förebyggande och bestraffning av folkmord
- Konventionen om ursprungs- och stamfolks rättigheter i självständiga länder (ILO)

Tittar man sen vilka länder som ratificerat exempelvis konventionen om ursprungs- och stamfolks rättigheter i självständiga länder blir man nästan mörkrädd.
Det är 20 länder som ratificerat. Enligt Anders Jönsson, redaktör för geografi på Nationalencyklopedins hemsida finns det cirka 195 länder i världen. 20 av 195. Ungefär 10 % av alla länder.

Särskilt romer är utsatta idag, vilket man kan följa i media.
Röda Korsets Marco Helles skrev följande i sin blogg den 9 september:
"Den europeiska historien är alltför besudlad med utpekande av etniska grupper som orsaken till länders olika ekonomiska och sociala problem. Att skuldbelägga romer som orsak till länders olika problem är ovärdigt, orättvist och framför allt farligt. Farligt för det demokratiska samhällets grundläggande värderingar och extremt farligt för dem som redan är utsatta för trakasserierna. Denna typ av populism skapar stämningar och motsättningar som på sikt hotar freden som är det yttersta syftet med de mänskliga rättigheterna."

På SVT Play finns ett inslag från Rapport igår som handlar om att EU har inlett en rättsprocess mot Frankrike efter avvisningen av tusentals romer.

SVT Plays inslag
Anders Jönsson
Regeringen om minoriteter
Bild 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0