Rättvisa?

Läste idag ett mycket bra inlägg om Usama bin Ladens död på Linus Fremins blogg, här är en del av inlägget Var det rätt att Usama bin Ladin mördades:

Men är det verkligen rättvisa?

För mig skapas rättvisa i brottsfall i en domstol där lagar får gälla. Men här gällde inga som helst lagar, vilket hela USA:s ”krig mot terrorismen” har utmärkts av: brist på respekt för internationella lagar och mänskliga rättigheter.

Och visst, nu kanske ni tänker: men bin Ladin sket ju i allt det där med sina terrorattentat. Jo, det gjorde han. Men ska vi vara lika dåliga som han var? Ska det inte vara någon skillnad mellan oss och sådana som bin Ladin?

Men nu är alltså Usama bin Ladin död. Och mitt i allt ”firande” borde folk fråga sig vad detta faktiskt gör för reell skillnad. För det kommer knappast minska den terroraktivism som pågår i det dolda. För varför skulle den det, egentligen
?

Här berör Linus något viktigt: USAs brist på respekt för mänskliga rättigheter och internationella lagar. Man kan säga att USA berörs av de lagar de styrande tycker passar. Militären kan man säga är högsta instans, de styr många delar av världen, både öppet och i det dolda. USA är en stormakt, de är högst hönset, de bestämmer på lekgården. De är svåra att stå emot med all den makten. De har sina tentakler utspridda överallt och ingenstans. Skrämmande. De skulle kunna använda makten till något bättre, men varför skulle de göra det i kapitalismens era, där pengar spelar mest roll. De ser hellre stora delar av sin befolkning gå arbetslösa, utan tillgång till sjukvård med ett skolsystem där de rika har bättre möjligheter och förutsättningar att gå långt. 

Vi klagar mycket på Sverige. Visst, det finns korrumption, det är dyrt att gå till tandläkaren, det sociala skyddsnätet fungerar inte till hundra procent, arbetsoförmögna blir utförsäkrade och ställda på bar backe - men vi har det faktiskt relativt bra. Ur någon annans perspektiv lever vi i lyx. Vi är faktiskt rikare än 3/4 av jordens befolkning (har för mig att jag såg det på ett av Hans Roslings youtubeklipp). Staten har ett ansvar, men vi har även ett ansvar för varandra, vilket vi inte alltid tänker på.

Nu är jag inte socialist, jag är en slav under kapitalismen, men det är bara att inse att vi måste hjälpa varandra. 

(förlåt för att jag kom in på ett sidospår på slutet, men the brain works in mysterious ways ;))

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Politik
RSS 2.0